Utrecht heeft prachtige natuurgebieden, perfect voor lange wandelingen met je trouwe viervoeter. Maar als natuurliefhebber wil je vogels, wild en kwetsbare natuur natuurlijk niet schaden. Waar mag je hond komen en waar niet? En waar moet hij aan de lijn en waar mag hij loslopen? In deze blog lees je hoe je verantwoord kunt wandelen met je hond in de provincie Utrecht.
Wolf op de Heuvelrug: advies
In verband met enkele incidenten met een wolf adviseert adviseert provincie Utrecht vanaf augustus 2024 om niet met honden de bossen in te gaan in de gemeente Zeist, gemeente Woudenberg, gemeente Leusden en gemeente Utrechtse Heuvelrug. Buiten deze gemeenten geldt het dringende advies niet, maar is het wel verstandig om honden aan te lijnen en dichtbij te houden. Ook in hondenlosloopgebieden.
Blijf op de paden
Wilde dieren zijn bang voor je hond, al is hij nog zo lief. Ze vluchten en kunnen zich dood rennen tegen een hek of aangereden worden door een auto. Ook keren vogels niet meer terug naar hun nest. Wist je dat sommige vogels die op de grond broeden al gestoord worden als je hond op 750 meter afstand is? Om dit soort verstoringen te beperken, zijn wandelpaden in natuurgebieden zo aangelegd dat wilde dieren genoeg rustige plekken overhouden om te leven en te broeden. Daarom is het belangrijk dat je altijd op de paden blijft met je hond, of hij nu losloopt of aangelijnd is.
Houd je aan de regels
Bij de ingang van de meeste natuurgebieden staan borden waarop je kunt lezen of je hond er mag komen en zo ja, of hij aan de lijn moet. In het voorjaar is de natuur extra kwetsbaar door broedende vogels en pasgeboren dieren. Het kan zijn dat de regels dan veranderen, ook dat kun je lezen op de informatieborden. Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Bekijk dan van tevoren of je hond welkom is in een natuurgebied. Dat kan bijvoorbeeld op de website van Utrechts Landschap, daar vind je per gebied het hondenbeleid.
Loslopen, mits je hond goed luistert
Utrecht heeft een heleboel prachtige plekken waar je hond los mag lopen, mits je hond goed luistert! ‘Onder appèl’ heet dat: je hond moet terugkomen als je hem terugroept of -fluit, zodat je op elk moment kunt ingrijpen. Zo bescherm je de natuur en voorkom je dat je hond wandelaars die niet van honden houden bang maakt of ruiters en mountainbikers achtervolgt.
Aan de lijn
Je hond vindt een natuurgebied ontzettend interessant. Zijn jachtinstinct draait op volle toeren bij alles wat hij ziet, hoort en ruikt. Een ree, een konijn: je hond wil erachteraan. Daarom moeten honden in gebieden met veel wild aan de lijn. Zo raak je je geliefde vriend niet kwijt en voorkom je dat wilde dieren op de vlucht slaan en zichzelf verwonden.
Verboden voor honden
Je mag in ontzettend veel Utrechtse natuurgebieden met je hond wandelen, maar er zijn een aantal plekken waar dit verboden is. Dit geldt bijvoorbeeld voor rustgebieden voor vogels en terreinen waar reeën of dassen voorkomen. Deze dieren zijn extra gevoelig voor verstoringen. Ook zijn honden niet welkom in gebieden waar grazers lopen, zoals Gallowayrunderen, Konikpaarden of schapen. Honden kunnen schapen opjagen en dood bijten en grazers kunnen ziektes oplopen door de uitwerpselen van honden. Bovendien zijn deze gebieden niet veilig voor je hond: dieren die hun jongen verdedigen kunnen gevaarlijk zijn.
Onze wandel-met-je-hond-tips
Wil je graag op pad met je hond en wil je er zeker van zijn dat hij los mag lopen? Kijk dan op doggydating.com voor alle losloopgebieden in de provincie Utrecht. Hierbij een greep uit onze favoriete wandelingen met je hond die deels of helemaal door losloopgebied gaan:
Wandelen in hondenlosloopgebieden
-
Wandelroute Laarsenberg - 4,6 km
-
Rondje fort Maarsseveen - 3,8 km
-
Wandelroute landgoed Groeneveld - 2,5 km
Hond aan de lijn
-
Rondje Vreeland - Loenen - 6 km
-
Rondje Portengen - 7 km