Top-5 herfstwandelingen door de Gelderse Vallei
Tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ligt een prachtig natuurgebied: de Gelderse Vallei. Weidse panorama’s, blauwgraslanden en weidevogels: de natuur hier nodigt uit tot wandelen! Wil je deze herfst ook een keer iets anders zien dan bossen, gekleurde blaadjes en paddenstoelen? Ontdek dan onze top-5 herfstwandelingen door dit bijzondere Utrechtse landschapstype.
Dikkenbergwandelroute (3 km)
Deze wandelroute leidt je over het mooie landgoed De Dikkenberg van 140 hectare. Je loopt deels over de voormalige zandafgraving Kwintelooijen, die in gebruik is als recreatieterrein. Karakteristiek in dit gebied zijn de diepe erosiedalen, de prehistorische grafheuvels, wallen, beukenlanen en de overgangen tussen heuvelrug en valleien. Met een trap van maar liefst 169 treden kom je op het hoogste punt van het terrein. Daar heb je een schitterend uitzicht over de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug!
Wandelroute Laarsenberg (4,6 km)
Tijdens deze wandeling loop je over de Laarsenberg bij Rhenen. Je komt langs loof- en naaldbos, graanakkers, grafheuvels en monumentale boerderijen. Op het hoogste punt van de Laarsenberg kijk je uit over de Gelderse Vallei. De ‘graften’ die je daar ziet, een soort mini-terrassen op een helling, zijn uniek. Deze komen verder alleen in Zuid-Limburg voor.
Tip: Combineer deze route met een bezoek aan de stad Rhenen. Ben je cultuurliefhebber? Ga dan naar Stadsmuseum Rhenen. Daar kun je nu een prachtig panorama van Rhenen bewonderen uit 1649, gemaakt door de beroemde schilder Jan van Goyen. Volgers experts zijn mooiste werk. Je kunt deze interessante presentatie zien tot eind februari 2023.
Tip 2: Tijdens deze wandeling kom je langs Ouwehands Dierenpark. Je kunt de route dus ook combineren met een bezoek aan deze dierentuin.
Wandelen over de Grebbeberg (9,6 km)
Deze route start net als wandelroute Laarsenberg in Rhenen, maar nu loop je ook over de Grebbeberg, een 52 meter hoge heuvel in Rhenen. Je wandelt door het stille loofbos, kijkt uit over water en ziet begroeide bastions uit 1785. Ook vind je hier de Koningstafel, een open veld midden in het Grebbebos met een fantastisch uitzicht. Volgens de verhalen keken vroegere koningen vanaf deze plek uit over het omliggende land. Rond het veld van de Koningstafel zijn restanten van een walburg en de ruïne van een boswachterswoning te zien.
Klompenpad Termatenpad (13,5 km)
Tijdens een wandeling over het bijzondere Klompenpad Termatenpad zie je de verschillende landschappen van het buitengebied van Leusden en Woudenberg. Kom tot rust en geniet van de afwisselende natuur! Je komt bijvoorbeeld langs het 170 hectare landgoed Geerestein, dat bestaat uit een combinatie van kleinschalige bospercelen, sloten en open weilanden. Ook vind je hier kasteel Geerestein en mooie cultuurhistorische gebouwen. Een ander uniek landgoed waar je langskomt is Den Treek-Henschoten.
Tip: Nog niet uitgewandeld? Je kunt deze route nog uitbreiden met een audiotour van 4,1 kilometer over landgoed Den Treek-Henschoten. Deze wandeling voert je door het historische hart van dit gebied. Tijdens de wandeling luister je naar ecoloog Wim Knol. Hij werkt al ruim 25 jaar als ecoloog op het landgoed.
Jufferpad (16 km)
Nog een prachtig klompenpad in deze top-5: het Jufferpad door het mooie buitengebied van Renswoude en Veenendaal. Je loopt over oude en nieuwe landgoederen en langs forten en kastelen. De wandelroute start bij Fort aan de Buursteeg en loopt over de Grebbelinie. Dit was ooit een verdedigingslinie, maar is nu overgenomen door de natuur. Tussen de forten, loopgraven en andere overblijfselen leven boommarters, reeën en dassen. De bunkers in het landschap functioneren als overnachtingsplek voor de vleermuizen.