Houd je hond aangelijnd in de wei
En voorkom zieke koeien
Wat is er leuker dan een wandeling maken met je hond? Provincie Utrecht heeft prachtige wandelpaden waar viervoeters dol op zijn. Helaas kunnen boeren veel overlast hebben van honden in hun weiland. Sommige paden lopen namelijk dwars door boerenland en koeien kunnen ziek worden van hondenpoep. Zorg daarom dat je jouw trouwe lobbes altijd aangelijnd houdt in de buurt van een wei!
Neospora Sluipmoordenaar voor koeien
Parasiet
De zon schijnt volop en vele wandelaars trekken er samen met hun hond op uit om van de natuur te genieten. Prachtige graslanden lonken om ontdekt te worden! Maar pas op: zonder dat je het weet kan je hond drager zijn van de parasiet Neospora, een sluipmoordenaar voor koeien.
Eitjes in koeienvoer via hondenpoep
Vaak hebben honden geen last van een Neospora-besmetting, maar ze scheiden wel eitjes uit via hun ontlasting. Deze eitjes kunnen erg goed overleven op grasland, waardoor een koe ze maanden later via het gras of oppervlaktewater alsnog kan binnenkrijgen. En dan hoeven de koeien niet eens in de wei te staan. De koe eet namelijk het gemaaide gras of de geoogste maïs - met daarin de resten hondenpoep - op in de stal. Maar liefst 1 op de 10 honden is in contact geweest met Neospora. Omdat honden niet immuun worden voor de parasiet, kunnen zij opnieuw besmet raken. Honden blijven dus een risico vormen.
Fataal voor ongeboren kalfjes
Als een koe besmet raakt met de Neospora-parasiet wordt hij niet ziek. Wel kan een zwangere koe haar ongeboren kalfje besmetten. Vaak krijgt ze dan een miskraam. Een koe blijft levenslang besmet, waardoor zij steeds opnieuw miskramen krijgt. Ook kan de ziekte tot onvruchtbaarheid leiden. Een koe die eenmaal besmet is, kan niet worden genezen en wordt vaak voortijdig geslacht. De financiële schade voor een boer kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Omdat een met Neospora besmette koe niet behandeld kan worden, is het voorkomen van besmetting de enige manier om de ziekte terug te dringen.
Wat kun jij als hondeneigenaar doen?
- Zorg dat je weet waar je hond los mag wandelen, waar je hem moet aanlijnen en waar je absoluut niet met je hond mag wandelen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van Utrechts Landschap, daar vind je per gebied het hondenbeleid.
- Houd je hond aangelijnd. Als je hond in of in de buurt van een weiland poept, zorg dan dat je de uitwerpselen grondig opruimt, zodat er geen eitjes achterblijven. Neem dus altijd zakjes en een schepje mee als jullie gaan wandelen.
- Geef je hond nooit rauw vlees, zo kan hij namelijk besmet raken met Neospora.
Kijk hier voor leuke wandelroutes waar je met je hond kunt wandelen
Bronnen