Fietsroute Utrecht Waterlinie-noord
Met deze fietsroute fiets je vanuit hartje Utrecht in 20 minuten naar het Noorderpark-Ruigenhoek, een schitterend natuur- en recreatiegebied. Hier ervaar je hoe mooi en rustig de natuur kan zijn vlakbij de drukke stad. Ook fiets je langs het landelijk gelegen Westbroek en een stukje van de Loosdrechtse Plassen. Je komt langs vier mooie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Fort Blauwkapel, Fort Ruigenhoek, Fort Maarsseveen en Fort aan de Klop. Bij de laatste twee kun je op het terras terecht voor een lekker hapje of drankje.
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
Viebrug
3511 Utrecht
Navigeer naar startpunt
Griftpark
Het Griftpark is een geliefd en modern park midden in Utrecht.
Fort Blauwkapel
Fort Blauwkapel is één van de grootste forten van de Waterlinie en werd rondom een bestaand dorpje aangelegd.
Fort Ruigenhoek
Op een onbewoond eiland met oude, monumentale bomen, dicht struikgewas en sluiproutes ligt Fort Ruigenhoek.
Forelvijver de Ruigenhoek
Houd je van vissen? Of wil je na je wandeling een kop koffie drinken met prachtig uitzicht op het uitgestrekte poldergebied? Dan ben je van harte welkom bij Forelvijver De Ruigenhoek. Visliefheb...
Noorderpark
Dagreceatiegebied in de stadsrand van Utrecht met diverse recreatiemogelijkheden: zwemmen, outdoor, fietsen, wandelen, natuurbeleving.
Loosdrechtse Plassen
Het Loosdrechts Plassengebied is bij uitstek geschikt voor de watersport: zeilen, roeien, kanoën, waterskiën en snelle motorbootvaart is allemaal mogelijk.
Loosdrechtse Plassen
De plassen
Zoals de naam al zegt bestaan de Loosdrechtse Plassen uit verschillende plassen. Het belangrijkst is het grote aaneengesloten complex van (van noord naar zuid) de Eerste tot en met de Vijfde Plas. Deze plassen zijn van elkaar gescheiden door eilanden en rietkragen.Â
Gescheiden van deze plassen door de Nieuw Loosdrechtsedijk en de Herenweg/Breukeleveense Meentje ligt in de zuidoosthoek de Breukeleveense of Stille Plas Ten noorden van de Eerste Plas en daarmede verbonden via de smalle en eveneens lage Heulsloot, ligt de Vuntusplas. Ten westen van de Vuntus en de Eerste Plas liggen de Loenderveense Plas en de Waterleidingplas. De ten noorden van de Loenderveense Plas gelegen plas Het Wijde Blik. In de zuidwesthoek van het gebied liggen de Kievitsbuurten: twee grote legakkergebieden die van de plassen gescheiden zijn door de Kalverstraat, één van de belangrijkste vaarwegen in het gebied.
Aanlegplaatsen
Naast aanleggelegenheden aan de eilanden zijn er in het Loosdrechts Plassengebied nog andere openbare aanlegplaatsen. De legakkers van het Plassenschap zijn gemarkeerd door een paal met gele kop. Voor deze aanlegplaatsen gelden de afmeerbepalingen van de Eilandverordening van het Plassenschap. Voor alle aanlegplaatsen geldt dat er maximaal drie dagen achtereen afgemeerd mag worden. Het gebruik van alle aanlegplaatsen is gratis.
Legakkers
In het Loosdrechts Plassengebied bevindt zich nog een drietal grote complexen met legakkers. Dit zijn restanten uit de tijd dat in het gebied nog op grote schaal veen werd gewonnen. Op de legakkers werd het opgebaggerde veen uitgespreid zodat het kon indrogen tot turf. Door wind en golfslag zijn veel legakkers verdwenen en ontstonden uiteindelijk grote open plassen. De nog resterende legakkers achten wij van groot natuurlijk, landschappelijk, cultuurhistorisch en recreatief belang.
Watersport voor mindervaliden
Voor gehandicapte watersporters is er het eiland Robinson Crusoë waar een prachtige aangepaste overnachtingaccommodatie staat, met een uitgebreide vloot van aangepaste schepen. Aan de zuidkant van de Vijfde Plas ligt het grote dagrecreatieterrein De Strook, bereikbaar vanaf de Nieuweweg en - uiteraard - vanaf het water. Rondom de plassen liggen tal van watersportbedrijven: botenbouwers en -reparateurs, botenverhuurders, scheepsmakelaars, zeilmakerijen, rondvaarbedrijven, zeil- en waterskischolen enz. Ook ontbreekt natuurlijk de horeca en de verblijfsrecreatie niet.
Zwemmen
De stranden van het Plassenschap Loosdrecht bij De Strook en de eilanden Meent en Marcus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
Ook buiten onze stranden kunt u uitstekend zwemmen, maar pas wel op, zwemmen is toegestaan:
• op alle plassen binnen 100 meter uit de oever
• op de de Vuntusplas
• op de Stille Plas
• op de 5e plas met uitzondering van de westzijde waar de waterskibaan ligt
• op alle plassen op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 18.00 uur in de periode tussen 1 mei en 1 oktober alsmede op hemelvaartsdag en tweede pinksterdag tussen 11.00 en 18.00 uur, tenzij er een evenement plaatsvindt.
Zwemmen is verboden op plaatsen waar mag worden snelgevaren.
Natuurgebieden
Beperkt toegankelijke natuurgebieden zijnÂ
• Het oostelijke Vuntusgebied (alleen toegankelijk via de Vuntus-route voor kano’s en roeiboten);
• De Ster (deels toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen);
• Zuidelijke Kievitsbuurt (toegankelijk voor niet-gemotoriseerde vaartuigen).
Fort Maarsseveen
Werk bij Maarsseveen is een klein fort met Nederlands enige ‘Polderwachter’ (gids). Het ligt in het Vechtplassengebied tussen Maarssen en Utrecht. De Cultuur Cantine op het fort is een actieve broedplaats voor kunst, cultuur en recreatie.
Maarsseveense Plassen
Bezoek de Maarsseveense Plassen, een uniek gebied voor recreatie, (water)sport en outdooractiviteiten.
TOP Slot Zuylen, Oud-Zuilen
Slot Zuylen ligt aan de Vecht in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis.
Fort aan de Klop
Fort aan de Klop is als een groene oase in de stad Utrecht. Je bent er al als je vanaf de Dom een kwartiertje langs de Vecht fietst. Het fort ligt op de grensvan de wijken Overvecht en Zuilen.
Eindpunt
Weerdsingel O.Z. 1
3514 AA Utrecht
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
Deze route volgt het fietsknooppuntennetwerk. Volg de knooppunten: 28 - 90 - 91 - 05 - 32 - 93 - 20 - 29 - 27 - 23 - 62 - 45 - 53 - 72 - 28.
- 28
- 90
- 91
- 05
- 32
- 93
- 20
- 29
- 27
- 23
- 62
- 45
- 53
- 72
- 28