TOP Eiland van Schalkwijk


TOP Eiland van Schalkwijk is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het Eiland van Schalkwijk. In dit open en groene gebied liggen diverse forten en verdedigingswerken van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar geniet ook van de rivier en de kanalen die dit ‘eiland’ omsluiten: de Lek, het Lek-kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Een mooi vertrekpunt voor een  tocht te voet, per fiets of kano!

TOP en VVV

TOP Eiland van Schalkwijk vormt samen met het naastgelegen PAND Pannenkoek e…

TOP Eiland van Schalkwijk is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het Eiland van Schalkwijk. In dit open en groene gebied liggen diverse forten en verdedigingswerken van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar geniet ook van de rivier en de kanalen die dit ‘eiland’ omsluiten: de Lek, het Lek-kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Een mooi vertrekpunt voor een  tocht te voet, per fiets of kano!

TOP en VVV

TOP Eiland van Schalkwijk vormt samen met het naastgelegen PAND Pannenkoek en het VVV-informatiepunt een gezellig en praktisch startpunt voor een tochtje over het Eiland van Schalkwijk. Er is volop parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen.  Uw elektrische fiets of auto kunt u opladen bij de laadpalen. Binnen is tevens een VVV-i-punt, waar informatie is te verkrijgen over leuke plekken in de regio waar u naar toe kunt wandelen, fietsen of varen. Naast deze toeristische informatie zijn bij het VVV-i-punt ook diverse routes verkrijgbaar.

Eiland van Schalkwijk

Het Eiland van Schalkwijk wordt aangeduid als eiland omdat het vrijwel geheel wordt omsloten door water: het Amsterdam‐Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal. Het gebied is onderdeel van de Kromme Rijnstreek, het overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en Rivierenland. Deze streek heeft haar naam te danken aan de rivier de Kromme Rijn, die van Wijk bij Duurstede naar Utrecht kronkelt.

Het gebied is ook onderdeel van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch van 85 kilometer lang. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin u de geschiedenis volop kunt beleven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.

Routes

Deze TOP ligt aan diverse routes. Enkele tips:

Klompenpaden. Nabij de TOP loopt het Klompenpad “Lint en Liniepad” (9 km). Deze rondwandeling voert door weilanden en langs de forten van de Waterlinie. Dit pad grenst aan enkele andere Klompenpaden, zodat u routes kunt combineren. Bijvoorbeeld met het Vuylcoppad, Goilberdingerpad en het Kuilenburgerpad. Het startpunt (met infopaneel) van het Lint en Liniepad en Vuylcoppad bevindt zich bij de R.K. Kerk. Voor meer informatie ga naar www.klompenpaden.nl. Hier kan ook de app van de klompenpaden worden gedownload.

VVV fiets- en wandelroutes. De VVV Kromme Rijnstreek heeft samen met de gemeente Houten enkele fiets- en wandelroutes ontwikkeld die u kennis laten maken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  • Fietsroutes Langs Lek en Linie: u kunt kiezen tussen drie routes van 27, 30 of 35 kilometer. De routes kunnen ook gecombineerd worden. Bij enkele routes steekt u per pont de Lek over.
  • Wandelroute Linielanding (10 of 16 km). Via deze wandelroute komt u langs diverse forten en verdedigingswerken.
  • Wandelroute Liniepontje (10 km). Wandelroute waarbij u de Lek oversteekt via het Liniepontje.

Routebeschrijvingen zijn binnen bij het VVV-i-punt verkrijgbaar.

U kunt ook zelf een fietsroute samenstellen langs de bestaande fietsknooppunten. Ga hiervoor naar www.route.nl/routeplanner.

Kanoën. Op het Eiland van Schalkwijk zijn prachtige kanomogelijkheden. Informeer bij het VVV informatiepunt naar de mogelijkheden voor kanohuur, onder andere bij Werk aan de Korte Uitweg en TOP Linielanding.

POI’s

Enkele bezienswaardigheden in de omgeving van TOP Eiland van Schalkwijk.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft haar sporen achtergelaten op het Eiland van Schalkwijk. Op het Eiland van Schalkwijk vindt u diverse forten en verdedigingswerken, waarvan een groot deel is opengesteld. Bezoek bijvoorbeeld het Werk aan de Groeneweg, Werk aan de Korte Uitweg (hier kunt u heerlijk lunchen!) of Werk aan de Waalse Wetering. Hier komt de Waterlinie tot leven! Kijk op www.forten.nl voor een overzicht van alle activiteiten op de forten en op www.hollandsewaterlinie.nl voor info over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bij het Verdronken Bos en het nieuw aangelegde inundatieveld in Polder Blokhoven ervaart u hoe het gebied er uit moet hebben gezien tijdens inundatie (onder water zetten van een gebied). Het Verdronken Bos is een bosperceel dat bedijkt is en functioneert als waterberging. De bomen kunnen echter niet tegen een hoge waterstand, vandaar de naam Verdronken Bos.

Ook aan de overzijde van de Lek is veel moois te zien. U steekt de Lek over met de veerpont bij Culemborg. Per fiets of te voet kunt u ook gebruik maken van de Liniepont. Deze vaart van mei tot september tussen Werk aan het Spoel (Culemborg), Fort Everdingen (Vianen) en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Kijk voor actuele vaartijden op www.uiterwaarden.nl of op de gratis app Overzetveren.

Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd in 1914-1918 en diende als voorpost van Fort Honswijk.

Het verdedigingswerk bestaat uit aarden wallen met daartussen loopgraven. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen zijn van binnen te bekijken. Op het terrein is een “beleefroute” uitgezet.

Ook de Brink in Schalkwijk, de Tuin van Jonkheer Ram, de Sint-Michaëlkerk en Toren Vuylcop zijn een kijkje waard.

Loop even binnen bij het VVV-i-punt voor nog meer ideeën! Of kijk op www.vvvkrommerijnstreek.nl

Locatie