Fietsroutenetwerk provincie Utrecht
In de provincie Utrecht ligt een dekkend fietsknooppuntennetwerk aan de hand waarvan je een fietsroute kunt volgen. Bij elke fietsroute op deze website staan de fietsknooppunten vermeld die de route volgt. Ook is het mogelijk een GPX-bestand te downloaden die je kunt invoeren in je navigatiesysteem.
Vernieuwing fietsroutenetwerk: okt. 2024 t/m apr. 2025
Het recreatieve fietsroutenetwerk (fietsknooppuntensysteem) in de provincie Utrecht wordt vernieuwd. Een groot deel van de bewegwijzering heeft namelijk het einde van de levensduur bereikt en moet worden vervangen. Ook verandert de omgeving voortdurend, denk hierbij aan nieuwe woonwijken, verbeterde fietspaden, toenemende drukte en bezienswaardigheden. Daarom is een herziening van het netwerk nodig is en wordt in de periode oktober 2024 t/m april 2025 gewerkt aan verbetering van het recreatieve fietsroutenetwerk. Stapsgewijs wordt het gehele knooppuntennetwerk (ruim 1500 km) vervangen.
Hoe ziet het nieuwe netwerk eruit?
Het vernieuwde netwerk blijft herkenbaar aan de bekende wit/groene knooppuntenbordjes en informatiepanelen.
Wat merk ik hiervan?
Als gebruiker van het fietsnetwerk kun je dit merken doordat op sommige locaties het netwerk iets is gewijzigd: er is bijvoorbeeld een route bijgekomen of in sommige gevallen verwijderd. Ook kan het gedurende deze periode voorkomen dat de bestaande informatiepanelen nog niet zijn aangepast aan de nieuw geplaatste knooppuntenpaaltjes. In deze gevallen zijn de informatiepanelen voorzien van onderstaande sticker.
Fietsknooppunten - Fiets van knooppunt naar knooppunt
Fietsknoopunten
Hoe werkt het?
Wanneer je een fietsroute volgt aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk fiets je van knooppunt naar knooppunt. Deze fietsknooppunten zijn te herkennen aan de groen-witte borden met twee cijfers. Pijlen wijzen je de weg naar het volgende knooppunt. Het fietsnetwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Routes zijn dus beide kanten op te fietsen.
Download GPX
Bij elke route is het mogelijk om een GPX te downloaden. Dit is een bestand die je kunt inladen in je navigatie. Wil je gebruik maken van een GPX, dan moet je een navigatiesysteem tot je beschikking hebben waarin je de GPX-track kunt dowloaden. Er zijn veel verschillende navigatiesystemen en apps in omloop, op de website van de Fietsersbond vind je meer informatie over fietsnavigatiesystemen.
Stap op de fiets - Je bent zo buiten!
Dit fietsroutenetwerk wordt beheerd en onderhouden door het Routebureau Utrecht. Wanneer een routebordje kapot is of ontbreekt, kun je daar melding van maken via het Meldpunt Routes. Deze melding wordt dan zo snel mogelijk opgepakt en de schade wordt hersteld.
In de provincie Utrecht liggen meerdere Toeristische Overstappunten (TOP's). Deze TOP's sluiten aan op het fietsroutenetwerk en is bij uitstek het vertrekpunt voor je route. Goed bereikbaar met de auto en fiets, voldoende parkeergelegenheid en vaak ook gelegen bij horeca.
Het is ook mogelijk je eigen fietsroute te plannen met een routeplanner. Er is altijd wel een knooppunt bij jou in de buurt. Dus plan je route en ga lekker naar buiten!