Weekendtocht Limes en Linies
Op deze fietstocht door de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies kom je door bossen, heidevelden en polders. Drie belangrijke rivieren worden aangetikt: de Nederrijn, Lek en Kromme Rijn en op de route liggen maar liefst drie musea die verder ingaan op de linies. Dat wordt kiezen!
Drie Weekendtochten
Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf v…
Op deze fietstocht door de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies kom je door bossen, heidevelden en polders. Drie belangrijke rivieren worden aangetikt: de Nederrijn, Lek en Kromme Rijn en op de route liggen maar liefst drie musea die verder ingaan op de linies. Dat wordt kiezen!
Drie Weekendtochten
Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens drie weekendtochten van 100 tot 125 kilometer in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de drie weekendtochten natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies.
De Utrechtse verdedigingslinies
Duik in het unieke verhaal van de Romeinse limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen). De weekendtochten vertellen het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis. Je dompelt je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders namelijk zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur.
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
Knooppunt 97
Sint Andriesstraat
3811 PE Amersfoort
Navigeer naar startpunt
Asschatterkeerkade
De Asschatterkeerkade in Leusden is één van de oudere nog bestaande elementen van de Grebbelinie.
Asschatterkeerkade
Het stamt uit 1745 en is met zijn 2500 meter één van de langste keerkades van de Grebbelinie. Het Voorwerk op de Asschatterkeerkade uit 1799 ligt ten oosten van Leusden aan de rand van een inundatievlakte. Maar er zijn ook elementen uit de recente geschiedenis te vinden.
De negen zichtbare mitrailleurkazematten bijvoorbeeld, die tijdens de mobilisatie van 1939-1940 zijn gebouwd. Er ligt ook een unieke betonnen tankversperring uit die tijd. Vergeefs hebben de Duitsers hier in de meidagen van 1940 geprobeerd de Valleistelling te doorbreken.
* Deze locatie is onderdeel van de Grebbelinie route. Speel de video af als u op locatie bent: https://youtu.be/EB1a3TexlW8
Post van Lambalgen
Het vestingwerk dankt zijn naam aan landgoed Lambalgen. In 1793 werd de liniedijk omgevormd tot post. Er stond toen een stenen toren met schietgaten. Achter een aarden wal konden zeventig militairen kanonnen bedienen. Dan waren er nog ophogingen, waar 250
Grebbelinie Bezoekerscentrum
In het Grebbelinie Bezoekerscentrum duik je in het verhaal van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan 200 jaar.
Fort aan de Buursteeg
Het Fort aan de Buursteeg is één van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie.
Hoornwerk aan de Grebbe
Aan de voet van de Grebbeberg ligt een imposant verdedigingswerk, dat nog vrijwel intact is. Het bestaat uit aarden wallen en grachten, en verdedigde de weg van Wageningen naar Rhenen. Sla bij knooppunt 32 linksaf om het verdedigingswerk te zien.
Militair Ereveld Grebbeberg
De grootste veldslag van Nederlandse militairen in WOII voltrok zich op de Grebbeberg. Ervaar het oorlogsverleden.
Militair Ereveld Grebbeberg
De grootste veldslag van Nederlandse militairen in WOII voltrok zich op de Grebbeberg. Hier hielden slecht bewapende, ongeoefende mannen drie dagen stand tegen een overmachtige en nietsontziende tegenstander. Militair Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bevindt zich op de Grebbeberg bij Rhenen. Een paar vierkante kilometer slagveld, vol verhalen over de moed der wanhoop in Nederland.
Het informatiecentrum, met een tentoonstelling over de gebeurtenissen op de Grebbeberg tijdens "De Slag om de Grebbeberg" in mei 1940, is open dagelijks van 9.00 - 17.00 uur.
Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede was, door zijn ligging bij de splitsing van de Rijn en (voorloper van) de Lek, zowel voor de Romeinen als Nederlanders belangrijk. De Romeinen bouwden vlak bij de haven een ca...
Fort Honswijk
Fort Honswijk, schitterend gelegen aan de rivier de Lek, is een cultuurhistorisch en landschappelijk icoon. Onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Gedekte Gemeenschapsweg
De Gedekte Gemeenschapsweg maakt deel uit van de Stelling van Honswijk. Het is de enige beschutte weg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die nog in zo'n goede staat is. Parallel loopt een aarden...
Plofsluis
De Plofsluis of keersluis bij Jutphaas is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Plofsluis
De Plofsluis diende om bij oorlogsdreiging snel het Amsterdam-Rijnkanaal af te dammen om te voorkomen dat het water uit de omliggende gebieden bij inundatie via het kanaal zou wegstromen. In 1934 begon men met de bouw van het Amsterdam-Rijnkanaal, dat een verruiming en gedeeltelijke vervanging van het Merwedekanaal inhield. Door de aanleg zou een hiaat in de Waterlinie ontstaan. De Plofsluis vormde hiervoor een oplossing, die aan de ene kant het scheepvaartverkeer niet zou hinderen en aan de andere kant het kanaal snel zou kunnen afsluiten.
De Plofsluis is in principe een bijzondere keersluis, die niet toegankelijk is voor verkeer, al wordt hij blijkens het naambordje Heemstederbrug genoemd. Het is wereldwijd de enige grootschalige keersluis die door ontploffing geactiveerd wordt.[1] Wel bestaan er kleinere constructies volgens hetzelfde werkingsprincipe, de zogenaamde plofduikers.
Boven het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een reeks van vijf betonnen compartimenten met een relatief zwakke bodem. In de bakken kon ongeveer 40.000 ton zand, grind of puin worden opgeslagen.[2] Bij oorlogsdreiging werd de bodem opgeblazen, waardoor de inhoud in het Amsterdam-Rijnkanaal zou storten. Het kanaal werd hierdoor afgesloten en het inundatiewater kon niet wegstromen.[2] De sluis is zo ontworpen, dat de zijkanten zouden blijven staan bij de ontploffing, zodat de bodem hersteld kon worden om de sluis nogmaals te gebruiken.[1] Hij is uiteindelijk nooit geactiveerd.
De sluis is ongeveer 70 meter lang, 40 meter breed en 8,5 meter hoog. De bodem lag circa 6 meter boven het kanaalpeil.[2] Het bouwwerk kent één centrale, langgerekte, afgeronde betonnen brugpijler met aan weerszijden een doorvaartopening en eveneens zware betonnen landhoofden. In 1937 werd met de bouw van deze sluis begonnen. De sluis was nog niet klaar toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak, maar hij is in 1942 voltooid met hulp van de Duitse bezetters.[2][1] Bij de plofsluis werden vier gietstalen koepelkazematten met afwachtingsruimte en een wanddikte van 17 centimeter gebouwd voor de verdediging van het werk.
Castellum Fectio
Naast Fort bij Vechten zijn de contouren van het Romeinse fort Castellum Fectio zichtbaar gemaakt
Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Breng een bezoek aan het museum en ontdek het fort. Leer alles over de Waterlinies.
Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum is een toplocatie midden in het land voor zakelijke events. Het uitgestrekte natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg, het imposante museumgebouw en de collectie zijn het mooiste decor voor ieder evenement.