Oukoopseroute
Wandelend over de graskades ga je terug in de geschiedenis van de omgeving Hekendorp. Dit gebied was het smalste stuk van de Oude Hollandse Waterlinie. Door middel van de Goejanverwelle sluis kon het gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke geïnundeerd (onder water gezet) worden.
Door polders langs de grenzen van Holland en Utrecht onder water te zetten, zou het Franse leger enkel over de smalle en onverharde dijken toegang hebben tot Holland. Het ondergezette land was te diep om door heen te waden, maar te ondiep om te bevaren. Deze dijken konden met relatief weinig soldaten worden verdedigd.
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Startpunt
Knooppunt 15
Goejanverwelle 27
3467 PN Hekendorp
Navigeer naar startpunt
Prinsesseboerderij
In deze boerderij aan de Goejanverwelle in Hekendorp heeft Wilhelmina van Pruisen enige tijd vastgezeten na haar aanhouding door de patriotten in de buurt van de Bonrepas aan de Vlist
Innudatiegebied Oude Hollandse Waterlinie Hekendorp
Het gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke in Hekendorp is het smalste stuk van de Oude Hollandse Waterlinie. Door middel van de Goejanverwelle sluis kon het gebied onder water gezet worden.
Vrouwe Justitia
Aan de Goejanverwelle staat al eeuwenlang een beeld van Vrouwe Justitia. Het monument staat bekend als “de schandpaal” of de “kaak”. Het beeld is bijzonder omdat Vrouw Justitia niet geblinddoekt is.
Goejanverwellesluis
In het Rampjaar speelden de Goejanverwellesluis en Enkele Wierickesluis aan de Hollandsche IJssel een belangrijke rol.
Goejanverwellesluis
In het Rampjaar speelden de Goejanverwellesluis en Enkele Wierickesluis aan de Hollandsche IJssel een belangrijke rol, want deze vormden – samen met de sluis bij Nieuwerbrug aan de Oude Rijn – de inlaat tot de polder Langeweide, het smalste stuk van de Waterlinie. Op 17 juni 1672 stroomde de polder vol, en dat was net op tijd want de Franse troepen stonden al voor de – inderhaast geïnundeerde – waterlinie en hadden zelfs Oudewater veroverd. In allerijl besloot de commandant van Goejanverwelle, de graaf van Hoorne schansen en fortificaties op te werpen ter verdediging van de sluizen. Voorlopig was de waterlinie gered! Na het Rampjaar werden de schansen weer opgeruimd., maar eind 18e eeuw kwamen ze weer terug. Het bleef een belangrijke verdedigingsweg op de route naar Gouda, en daarom werd het ook bemand door een Gouds garnizoen. Aan beide zijden van de IJssel zijn nog resten van de Goejanverwelleschans in het landschap te zien. En de Goejanverwellesluis kreeg nationale bekendheid toen de Patriotten hier in 1787 prinses Wilhelmina van Pruisen een nachtje gevangen zetten in de zgn. Prinsessenboerderij.
Eindpunt
Knooppunt 15
Goejanverwelle
3467 PN Hekendorp
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk. Bij het startpunt is beperkte parkeergelegenheid. Er is horeca en een informatiepaneel aanwezig bij het startpunt (knooppunt 15).
- 15
- 56
- 99
- 47
- 75
- 79
- 89
- 59
- 13
- 27
- 44
- 77
- 89
- 79
- 47
- 99
- 86
- 15