Rondje Linielanding
Via deze wandelroute loop je over het Eiland van Schalkwijk en verken je een deel van de Hollandse Waterlinies. Het is een prachtige wandeltocht langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en door een landschap dat terug gaat naar de 13e en 14e eeuw. Je wandelt onder andere over een vlonderpad door het verdronken bos waar verschillende watervogels, zoals de grote zilverreiger, regelmatig te vinden zijn.
Deze route bestaat uit een kortere versie van 10 km en een langere variant van 16 km. De langere variant van deze route komt langs maar liefst 4 forten van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en is daarom ook zeer aan te raden.
Een prachtige wandeltocht om lekker uit te waaien in de prachtige Kromme Rijnstreek. En om het culturele erfgoed van de Hollandse Waterlinies te beleven!
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
TOP Linielanding
TOP Linielanding ligt in een streek die deel uit maakt van Nationaal Landschap Rivierengebied en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een mooi vertrekpunt voor een tocht te voet, per fiets of kano.
Hajé Restaurant Nieuwegein
Hajé Restaurant Nieuwegein
Het Verdronken Bos
Het Verdronken Bos
Inundatieveld Blokhoven
Inundatieveld Blokhoven
Inundatieveld Blokhoven
Aan de Achterdijk in Schalkwijk ligt het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Om wateroverlast bij hevige regenval in Schalkwijk te voorkomen, kan in het gebied 23.000 m3 water worden opgevangen. Dit is ongeveer evenveel als tien Olympische zwembaden. Het gebied ligt midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de zomerperiode wordt het tweemaal per maand onder water gezet, zodat het principe van ‘inundatie’ (land onder water zetten) van de waterlinie voor bezoekers tot leven komt. Als hevige of langdurige regenval verwacht wordt, kan het waterschap besluiten de inundatie niet door te laten gaan. Het gebied is dan nodig voor waterberging.
Langs de randen van de plas en de verbrede watergangen zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Bij de stuw is een vispassage gebouwd, zodat vissen de stuw ook stroomopwaarts kunnen passeren. Het gebied is ingericht voor recreatie: er zijn wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kanosteigers. Een informatietafel over waterberging, vispassages en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt de bezoekers het verhaal over deze bijzondere plek.
Kunstwerk:Â Het geheim van man en paard
Christel van Vliet en Willy Kruijssen
Atelier Beeldmakers
Fort Lunet aan de Snel
Fort Lunet aan de Snel
Fort Lunet aan de Snel
E​nigszins verscholen in het groen, tussen Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg, ligt aan de Gedekte Gemeenschapsweg het kleine maar karakteristieke fort Lunet aan de Snel. In dit fort wordt de bijzondere rol van water in onze samenleving en ook de uitzonderlijke eigenschappen van water voor het voetlicht gebracht. Tevens is er op het fort ruimte voor mensen die in deze speciale omgeving andersoortige (groeps)activiteiten willen ontplooien of gewoon willen genieten van de rust en schoonheid in dit gebied. Ook is de buitenwal van het fort opengesteld voor wandelaars.
Het Lunet aan de Snel (1845-1846) is een verdedigingswerk 300 meter ten noorden van Fort Honswijk. Vanuit deze aarden wal kon een aanval op Fort Honswijk vanuit het noordoosten worden weerstaan. Ook kon een gedeelte van de Lekdijk onder vuur worden genomen, dat vanaf Fort Honswijk niet mogelijk was.Â
Fort Honswijk
Fort Honswijk, schitterend gelegen aan de rivier de Lek, is een cultuurhistorisch en landschappelijk icoon. Onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Fort Werk aan de Korte Uitweg
Fort Werk aan de Korte Uitweg
Werk aan de Waalse Wetering
Werk aan de Waalse Wetering
Werk aan de Waalse Wetering
Dit Werk is gebouwd in 1875-1878 en omvat een bomvrije remise en een fortwachterswoning.
Het werk was in noodgevallen geschikt voor de huisvesting van maximaal 95 manschappen.
Het fort is vrij toegankelijk en je kunt er genieten van een wijds panorama van het Eiland van Schalkwijk en een wandeling maken naar het vlakbij gelegen Verdronken Bos, waar je via een vlonderpad over het water loopt. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl
Eindpunt
TOP De Linielanding
Waterliniedok 1
3433NV Nieuwegein
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
TOP Linielanding
TOP Linielanding ligt in een streek die deel uit maakt van Nationaal Landschap Rivierengebied en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een mooi vertrekpunt voor een tocht te voet, per fiets of kano.
Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk, volg de knooppunten: 90 – 12 – 14 – 18 – 10 – 17 – 21 – 22 – 39 – 6 – 7 – 44 – 47 – 46 – 45 – 44 – 7 – 42 – 39 – 22 – 24 – 34 – 33 – 32 – 29 – 28 – 27 – 26 – 80.Â
Je kunt ook kiezen voor een kortere variant van 10 km, volg dan de knooppunten: 90 – 12 – 14 – 18 – 10 – 17 – 25 – 24 – 34 – 33 – 32 – 29 – 28 – 27 – 26 – 80.
Download de PDF op de website voor een volledige routebeschrijving.
De route start bij TOP De Linielanding met voldoende parkeergelegenheid.
- 90
- 12
- 14
- 18
- 10
- 17
- 21
- 22
- 39
- 6
- 7
- 44
- 47
- 46
- 45
- 44
- 7
- 42
- 39
- 22
- 24
- 34
- 33
- 32
- 29
- 28
- 27
- 26
- 80
- 90